Energietransitie
2050: het jaar waarin Nederland klimaatneutraal moet zijn. Een mooie ambitie, maar voor provincies, regio’s en gemeenten ook een grote klus. Want hoe behaal je dit doel? Hoe zorg je ervoor dat inwoners zich inzetten voor een duurzame toekomst? Het antwoord: met een gedegen strategie, met effectieve communicatie als resultaat. Want het draait niet alleen om zonnepanelen en warmtepompen plaatsen. Het draait om mensen in beweging krijgen en bewustwording creëren. En daar komen wij in beeld!
Gedragsverandering begint met luisteren naar inwoners
Energietransitie vraagt veel. Want hoewel 2050 ver weg lijkt, moeten we nu al stappen zetten om het doel te behalen. En dat is lastig, vinden veel provincies, regio’s en gemeenten. Want hoe verdeel je zo’n groot vraagstuk over korte, haalbare doelen? Hoe zorg je ervoor dat je aanpak aansluit bij wat de inwoners willen? Hoe krijg je ze in beweging?
We zien vaak dat er vooral veel informatie wordt gezonden rond dit thema. Maar een goede campagne begint niet bij zenden, maar bij luisteren. Bij begrijpen wat de behoeften zijn in een buurt, wijk of regio. We verdiepen ons met behulp van BSR-profielen in de verschillende doelgroepen en kijken naar wat hen écht beweegt. Zo ontwikkelen we communicatie die raakt.
Breintechnieken inzetten
We doen onderzoek naar wat wel en niet werkt bij duurzaamheidscampagnes van andere gemeenten. Daarnaast analyseren we wetenschappelijk onderzoek over dit thema. Maar dat is niet genoeg. We willen ook mensen in de wijken spreken. Dat doen we in creatieve werksessies, met stakeholders en bewoners. Of we interviewen inwoners online of op straat. Zo achterhalen we de drijfveren, motivaties en weerstanden van verschillende groepen. Want pas als je die in beeld hebt, kun je slimme breintechnieken inzetten om mensen in beweging te krijgen.
Die breintechnieken passen we toe op creatieve communicatiemiddelen en campagnes die opvallen en raken. Dit doen we op allerlei manieren. Soms organiseren we een activatie op locatie, soms ontwikkelen we een slimme campagne met inzet van ambassadeurs rondom dit thema. En zo doen we nog veel meer.
Veel ervaring
Rond energietransitie werken we voor verschillende gemeenten. Denk aan gemeente Utrecht, regio Drechtsteden en gemeente Arnhem. Maar ook voor andere organisaties, zoals de NS, COA en ABP.
Herkenbaar?
Heb jij ook te maken met uitdagingen rond duurzaamheid en gedragsverandering in jouw organisatie? En wil je weten hoe je je inwoners in beweging krijgt? Bij Enof helpen we je graag op weg. Neem contact op met onze adviseur Judith en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen.
Bellen
Mailen
Bezoekje
Contact
Wil je meer weten over hoe je inwoners mee kunt nemen in de energietransitie? Neem dan contact op met Judith.